UBUNTU 10.04 - TP-Link TL-WN422G v2 életre keltése!!! MŰKÖDIK!

Nemolyan rég vásároltam egy TP-Link TL-WN422G usb-s wlan sticket. Azért esett rá a választásom, mert cserélhető az antennája, így egy nagyobb teljesítményű antennát is rá tudok szerelni. Ez eddig mind szép és jó, de aztán jött a hidegzuhany.

Ubuntu 10.04 rendszert használok, és hát eddig bármilyen sticket rádugtam, azonnal működött. Meglepetésként ért, hogy ez a TL-WN422G nem akar működni. Hát mondom olyan nincs, elkezdtem kutakodni a neten, hátha megtalálom a megoldást. Találtam ezer megoldást, meg legalább ennyi felhasználót aki nem jutott eredményre. Addik szórakoztam vele, mindent feltelepítettem és mindent megpróbáltam, hogy életre keltsem, egyszer újraindítom a rendszert, aztán elkezdett villogni a cucc... Éljen! Örültem nagyon, de lövésem se volt hogy mi keltette életre a sticket. Bár nem is nagyon érdekelt, a lényeg, hogy működik!

Aztán jött egy update, ahol is lecselélődött a kernel a 2.6.32-22 ről 2.6.32-24-re, és a stick nem működött... A 22-es kernellel nem volt gond továbbra sem, így hát használtam tovább azt! Erre egyszer véletlen valami probléma adódott a merevlemezemmel, és elszállt az egész rendszer! Újra raktam az ubuntut, immár az UBUNTU 10.04.1 LTS verziót töltöttem le, abból alapból a 2.6.32-24-es kernel van. Egy volt a baj,már lövésem se volt, hogy hogyan is keltettem életre a TL-WN422G-t.

Közben rájöttem, hogy az én stickem már a v2, a v1-es sticket a rendszer automatikusan felismeri. Ebbenmár ahteros chipset van, és az ATH9K_HTC driver kell hozzá. Eldöntöttem, hogy kipróbálok mindenlehetőséget, és ha valamelyik nemmegy, reinstall ubuntu, aztán újra kezdem! Ennek eredményeképpen született meg a tökéletes megoldás a TL-WN422G v2 életrekeltésére!

És akkor álljon most itt lépésről lépésre a TP-LINK TL-WN422G v2. beüzemelése UBUNTU 10.04.1 LTS alatt!!!

Első lépésként le kell töltenünk egy COMPAT-WIRELESS drivert. Ahonnan én töltöttem, ott elvileg annyit írtak lépésről lépésre kövessem az utasításokat, de kevés volt, a stick nem működött! Aztán rájöttem, hogy ez mind azért van, mert hiába telepítem, ha a driver file nemkerül a megfelelő helyre, és ezt a COMPAT automatikusan nem hajtja végre, nekünk kell külön megtenni! Ráadásul a csomagba nincs is benne a firmware, így azt más forrásból kellett letöltenem! Lejjebb linkelem a letölthető COMPAT-WIRELESS -t és mellékelem hozzá az FW-t is!

Letöltés utáni lépések!

A letöltött tömörített file-t először bontsuk ki, mondjuk az asztalra! Készítsünk neki egy mappát.

Nyissunk egy terminalt, és először adjuk ki a
sudo su
parancsot, hogy rendszergazdaként tevékenykedhessünk tovább.
A parancs hatására a rendszer bekéri a felhasználói fiókunk jelszavát, adjuk meg (ne ijedjünk meg hogy nem ir a képernyőre semmit), majd enter!

Ekkor a terminal átvált "root" üzemmódba. Alapesetben a fiókunk mappájába vagyunk, ezért lépjünk be az asztal mappájába
# cd Asztal /megjegyzés, a nagybetű fontos!
# cd compat-wireless
# ./scripts/driver-select ath9k_htc
# make && make install

elkezd dolgozni a rendszer! ha befejezte a műveletet, írjuk be a terminalba, hogy

#nautilus

ennek hatására elindul a filemanager, ami így szintén rendszergazda módban fut, így nem fogunk hozzáférési akadályokba ütközni!
Tallózzuk be a kitömörített mappából az

ar9271.fw

fájlt, aztán ezt másoljuk be a /lib/firmware mappába. A mappán belül lesz még egy

2.6.32-24 generic

mappa, ahova szintén másoljuk be a fájlt! Ha ez megtörtént, lépjünk ki a filemanagerből, és zárjuk be a terminalt!

Nyissunk egy új terminalt és írjuk be a következőket:

#sudo su /adjuk meg a jelszavunkat
#sync
#reboot

újraindul a gép, aztán láss csodát! Villog a led és immáron működik a TP-Link TL-WN422G wifi stickünk! :) Szuper!

Remélem tudtam segíteni!

A Compat-wireless és az FW letöltéséhez kattints ide!

24 megjegyzés:

  1. tényleg működik! köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szuper! :D Köszi a segítséget! Nem régóta használok ubuntut, de nagyon megfogott, viszont a wifimet sehogy nem tudtam feltelepíteni, de megválni se tudtam tőle, így net nélkül kényszerültem használni, de most már végre teljesértékű a rendszerem! Erősen fontolgatom, hogy végleg áttérek windows-ról.

    VálaszTörlés
  3. Tényleg nagyon jó kis leírás ! Köszönöm a segítséget! :)

    VálaszTörlés
  4. nagyonfaxa, thx:D:D

    VálaszTörlés
  5. # ./scripts/driver-select ath9k_htc

    ?

    ilyen fájl nincs is a mellékelt Compat-wireless-ben.

    VálaszTörlés
  6. valami elkerülte a figyelmedet, a compat-wireless mappaba van egy scripts mappa, amibe van egy driver-select file, de a compat wireless mappaba kell lenned terminanbol, es oda kell beirnod ezt:
    ./scripts/driver-select ath9k_htc az ath9k_htc a tl422g v2 drivere, amit ki kell valasztani, hogy ne települjön feleslegesen sok sok mas driver. szoval ujra:
    ./scripts/driver-select ath9k_htc
    üdv

    VálaszTörlés
  7. Hali!

    Lenneegy kis problémám a dolgokka. Nem igazán használtam még linux-ot, tehát nemnagyon tudok benne tevékenykedni, tehát a "hülye" kérdésekért előre is elnézést!

    LÉnyeg, hogy nekem a vmware-val van megnyitva csak linux, és a backtrack4-el van megnyitva az ubuntu. tehát ha a terminálba írom hogy "sudo su" akkor nem csinál smemit, csupán az egy másik sort ahová íírhatok. Valami megoldást tudnál rá mondani kérlek?

    VálaszTörlés
  8. még ami idetartozik, az ubuntu angol nyelvű, és nekem a terminálva nem sima root van hanem root@bt:

    VálaszTörlés
  9. már nagyonsokat erölködtem rajta:D de ha beírom hogy sudo su akkor nemcsinál semmit, csak nyit egy új sort bt#-vel-- kérlek segítsen valaki..

    VálaszTörlés
  10. nehezen de továbbléptem, tehát a sudo su-ra kijön a root# konzol, viszont mikor írom a ./scripts/...részt, akkor az enter után kiírja h nincs jogosultság.. és ha a kicsomagolt mappából szeretnék bármit is kimásolni, akkor is szintén a nincs jogosultságod monddatot írja ki.. ez mitől lehet?.. megnéztem, a felhasználóm az rendszergazda, tehát mennie kéne..:S légyszives segítség..

    VálaszTörlés
  11. Szia! Jo lenne tudni, hogy a BT-d az telepitett BT vagy csak live, mert hogy nem mind1! Egyébként a sudo su parancs az azt a célt szolgálja, hogy root üzemmódban működhess tovább. A BT-be alapból a root az alapértelmezett felhasználó, ha live cd-t használsz, csak az a gond, hogy ujrainditas utan eltünik a feltelepitett driver, meg minde beállítás (LIVE-on). Másik gond az, hogy a BT az nem debian alapu hanem slackware, ha jol tudom, de nem is ez a lenyeg igazabol, hanem az, hogy ez a leiras az ubuntu-ra készült! Ubuntuba és más linuxon is alapértelmezetten nem root a felhasználó, ezért kell a sudo su parancs, amiután kéri a felhasználói fiók jelszavát, amit ha megadsz átvált root-ra és a lépések onnantól adva vannak! Kérdezz bátran! Szia

    VálaszTörlés
  12. Nah ittvagyok:D tehát. feltelepítettem az ubuntut, és igen cd-ről induló bt-m van..:) ha megmondod mit töltsek, és hogy honnan, és hogy mitcsináljak vele, akkor csinálom, csak fogalmam nincshogy hogykell használni ezeket a dolgokat:D sosemhasználtam linuxot. pl nemtudom, hogy hogytudok a linux-ra telepíteni..:D azért cd-ről indítom, mert csak az megy(nekem)nemértek hozzá. tehát ha tudod, akkor kérlek írd le, hogy hogyan tudom feltelepíteni a bt-t ubuntu-ra, és amúgy ha az ubuntu-ba(a telepítettbe) csinálom a sudo su parancsot, akkor is blokkolja az engedélyt.. valami megoldás esetleg rá?:$ előre is köszönöm

    VálaszTörlés
  13. tehát a pontos problémám az, hogy feltelepítettem az általad ajánlott ubuntut, és át is váltott root-ra, de mégsis azt írja h nem engedélyezett.. tehát se másolgatni nemtudok, sem pedig a leírt feladatsort továbbcsinálni..

    VálaszTörlés
  14. nincs esetleg egy msn címed, amin közvetlen tudunk bezsélni egy picit..:S nagyon meg akarnám csinálni.. de nemmegy sehogysem.. nagyonsokat segítenél.. előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  15. szia! adj egy elérhetőséget, mondjuk egy mail cimet, és elküldöm az msn cimem! Szia

    VálaszTörlés
  16. bock_001@yahoo.com

    nagyon szépen köszönöm!!!:)

    VálaszTörlés
  17. Szia! Felvettelek msn, ha ez a msn cimed! Ha nem, akkor ott lesz mailba a cimem! Üdv

    VálaszTörlés
  18. Mindenki nagy örömére megjelent az ubuntu 10.10. Ma telepítettem,és meglepve tapasztaltam, hogy már végre nem kell szórakozni a tp-link tl-wn422g v2 telepítésével, hanem automatikusan felismeri a rendszer! Nagyon jóóó :) Bár a rendszerrel egyenlőre vannak fenntartásaim! Pl szoftverközpontnál több progi telepitese is hitelesitest igenyel, amit hiaba teljesitek, ott megáll és csókolom! :)

    VálaszTörlés
  19. szia nem az az msn-em, viszont nemkaptam tőled mailt..:) habár ha szerinted a 10.10 az sokkaljobb, akk átküszködöm azt telepíteni.. habár már nagyon unom a telepítgetést.. nemtudod hogy esetleg frissítéssel nemlehet a 10.04-et feltolni? nincskedvem megint mindent leformázni..:Slégyzsi írj e-mailt ha tudsz

    VálaszTörlés
  20. ath9k_htc:Firmware - ar9271.fw not found üzenetet kapok. Van ötleted ?

    VálaszTörlés
  21. elosszor nekem is ezt irta Ubuntu 9.04-4n majd a legfisebb :http://wireless.kernel.org/download/compat-wireless-2.6/
    letoltessel kiválóan muködött a leirtak alapján.
    Köszönöm a segédletet.
    Udv:Gábor

    VálaszTörlés
  22. Sziasztok!
    OpenSuse 11.2 -t használok és már kb fél éve próbálom megcsinálni ezt a wn422g adaptert, de sehogy nem akar menni.
    Nah, most nekiálltam megint, mert eszembejutott (bár azóta már inkább vettem vagy 20 méter kábelt és megcsináltam kábellel a netet) hogy még mindig nem működik vele és nekiálltam szenvedni.
    Megcsináltam mindent ami itt le van írva, reboot, és a boot képnél lefagy a gép. Aztán indítottam egy failsafe módot és kitöröltem a 2.6.31.bla bla szóval abból a mappából az fw fájlt és megint működik a gép. Viszont így nem vagyok előrébb :D Nem hiszem el, hogy nem működik OpenSuseval ez a sz@r :D

    üdv: Mityok

    VálaszTörlés
  23. sziasztok
    Lenne egy olyan kérdésem hogy ezt ugy is tudom használni hogy ha van netem vezetékes bedugoma gépembe és wifit csinál vagy is ha a telefonom wifis és van netem ezt rádugom a gépre akkor a teleforra kapok jelet és azon is tudok internetezni?A válaszokat legyetek szíveek az emailemre küldeni ferencz.p1903@gmail.com

    VálaszTörlés
  24. cső mindenkinek vásároltam 1 a fentiekben meg nevezet eszközt 1éve. Telepitetem kővetkező mit tegyek a beálitásoknál hova mit kell megadni ahhoz h működjön wifi-ként most vezetékkel csatlakozom a rendszerhez de már unom a banánt valaki segitsen 1 kezdőnek előre is köszi cim: mesti87@citromail.hu

    VálaszTörlés