Windows Vista telepítése

Mielőtt rá szánnánk magunkat, hogy át térünk a Vista op.rendszerre, vizsgáljuk meg a számítógépünket, hogy alkalmas e a Vista telepítésére. Igazából bármilyen gépre fel lehet rakni, de ha nem akarjuk, hogy nagyon lassú legyen akkor érdemes legalább 2gb memóriával rendelkeznünk, illetve egy méretesebb merevlemezzel (a rendszer maga kb 10-15 gb-t foglal). DVD meghajtó feltétlenül szükséges, hiszen a telepítő DVD-n van. Ha úgy látjuk, hogy a gépünk alkalmas a Vista futtatására, akkor vágjunk bele!

Első lépés, hogy a telepítő dvd-t berakjuk a számítógépünk optikai meghajtójába, aztán újraindítjuk a számítógépet, és mielőtt a jelenlegi opreációs rendszerünk elindulna, a számítógép egy szöveget fog kiírni a monitorra:


A CD/DVDRŐL VALÓ BOOTOLÁSHOZ NYOMJON MEG EGY GOMBOT....

Amennyiben ez nem történt meg, és a jelenlegi windowsunk indul el, akkor a számítógép BIOS-ába nincs beállítva, hogy a rendszer cd-ről induljon. Ezt nagyon egyszerűen beállíthatjuk. Ismét ujra indítjuk a számítógépet, és rögtön a ujraindulás utan (vagy bekapcsolás után) megnyomjuk a F2 vagy a DEL gombot (alaplaponként más és más, ha nem tudjuk, hogy a mi esetünkben melyik gomb lép be a BIOS-ba, akkor nyomkodjuk mindakettőt, egészen addig, amíg egy kék ablak (ALAPESETBEN) be nem jön, ha már ezt lájuk, jó helyen járunk! Itt olyat kell keresnünk, hogy BOOT DEVICE PRIORITY! Itt kiválsztjuk, hogy az elsődleges indítás cd-ről történjen, ha ezt beállítottuk, akkor a SAVE CHANGES AND EXIT gombra rámászunk, és leokézzuk! Ekkor elvileg még megkérdezi, hogy biztos vagy e benne, egy Y-t kell irni és enter! A BIOS-ba az alapértelmezett billentyűzet kiosztás angol nyelvű, ezért a Z-t kellesz megnyomnunk. :) Elvileg a gép újra indul, és most már feltétlenül látnunk kell, hogy:

A CD/DVDRŐL VALÓ BOOTOLÁSHOZ NYOMJON MEG EGY GOMBOT....

Megjegyzés: Új számítógép esetén, illetve új üres merevlemez esetén a BIOS lépés kihagyható, mivel a merevlemez üres, arról nm tud rendszert indítani, és alapértelmezetten a cd-ről fog bebootolni!


2 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Egyszerüen nem találom meg azt az irást a Biosban amit a bevezetöben írtál le kérlek segics.

    VálaszTörlés