Ashampoo WinOptimizer 7 - karbantartás

Már egy korábbi bejegyzésemben szó volt arról, hogy miért fontos rendszerünket karban tartani, ezért nagyon erről most nem írnék. Lényegében a folyamatos használat mellett a rendszerünk elkezd lelassulni, ami annak tudható be, hogy rengeteg szemetet összeszed a netről, telepítésekből majd törlésekből. A fájlrendszer is elkezd töredezni, és ez mind mind hozzájárul a rendszer lassulásához. Hát takarítsunk cseppet:

Az Ashampoo cég által készített WinOptimizer nevű programot szeretném nagy vonalakban bemutatni. Én eddig a Windows Doctort használtam, de a Windows 7-be az nem volt számomra valami hatékony, mellesleg még egy csomó másféle programot is kellett használnom vele egyidejűleg, hogy a rendszerem tuti tipp-topp legyen. A WinOptimizer 7-be rengeteg alkalmazás belekerült, így egy helyről tudom vezérelni a dolgokat.

Indítás után a program azonnal elkezdi elemezni a gépünket. Átnézi az aktív szolgáltatásokat, az optimalizálható rendszerbeállításokat, a felesleges internetes fájlokat, érvénytelen vagy rossz registry bejegyzéseket és szükségtelen fájlokat. Amennyiben bármelyik típusnál hibát talál, egy felkiáltójellel adja tudtunkra. Számszerűen is leírja, melyik típusnál mennyi hibát talál.


Ha a vizsgálat véget ért, a hibákat megtudjuk tekinteni a "Részletek" gomb segítségével. Itt a program részletesen leírja, hogy mik azok a fájlok vagy futó alkalmazások, amiket törölni kíván, hogy ha valamely dologra szükségünk lenne, akkor megakadályozhatjuk a törlését, ha kivesszük a pipát a bejegyzés elől. Miután megvizsgáltuk a hibákat, az "Optimalizálás indítása" gombra kattintva elvégzi a megfelelő műveleteket.

Ha megnézzük a programot, láthatjuk, hogy bal oldalt van egy menü, melynek az első lapja az "Áttekintés", ami a kedő oldala a programnak. Alatta további lehetőségek közül böngészhetünk.

Rendszerkarbantartás

Ebben az opcióban 5 alkalmazás közül választhatunk. One Click Optimizer tulajdonképpen ugyanazt végzi el, mint az induláskor a program. A Drive Cleaner csak a szükségtelen fájlok törlésével foglalkozik, a Registry Optimizer csak a rendszerleíró adatbázissal, az Internet Cleaner pedig csak az interneten felgyülemlett hulladékok törlésére helyezi a hangsúlyt. Általában ha a program induláskor végig viszi a optimalizálást, ezek külön külön sem mennek mélyebbre így nem lesz több találat.

Ami új, az a Defrag 3, egy töredezettségmentesítő program, aminek a használatan erősen javasolt, ha már a rendszerünk és a fájlműveletek nagyon lassúak. A program lényege, hogy az összekuszálódott fájlokat megpróbálja összerendezni, így akár drasztikusan is megnőhet a rendszerünk sebessége. Érdemes havonta legalább egyszer elvégezni ezt, vagy ha már érezzük a rendszer lassulását.

Viszonylag jó munkát végez, bár biztosan kapható a piacon ennél jobb töredezettségmentesítő is. A mentesítés töredezettségtől függően akár órákig is eltarthat!

Teljesítmény növelése


Ebben az opcióban is további 5 alkalmazást találhatunk. Az első a "Service Manager", amely az összes szolgáltatást kilistázza számunkra, a futó és nem futó alkalmazásokat is. Itt szabadon elindíthatunk alvó szolgáltatásokat vagy leállíthatunk futó alkalmazásokat is. Bármely  szolgáltatásra rákattintva bővebb információt ad a program. Itt mindenki csak saját felelősségére lomoljon, mert bármely fontos szolgáltatás megállítása a rendszer összeomlásához vezethet.

A "StartUp Tuner" az autostart bejegyzéseket listázza ki számunkra, azaz azon programokat, melyek a Windows-al együtt indulnak. Bármi, amit úgy vélünk, hogy nem odavaló, kivesszük a pipát és már nem indul a rendszerrel, de akár törölhetjük is az egész bejegyzést. Bármelyre kattintva itt is bővebb tájékoztatást ad a program.

Az "Internet Tuner" elvileg az internetes beállításokat és kapcsolatokat optimalizálja, hogy gyorsabban tudjunk netezni. Én személy szerint semmilyen jótékony hatását nem éreztem, de mindenesetre eg próbát megér, a dolog teljesen automatikus, ezért itt elrontani semmit sem lehet!

A "Process Manager" az éppen futó folyamatokat mutatja meg, nagyjából ugyanúgy kell elképzelni, mint a "Service Manager"-t, ezért itt is mindenki csak saját felelősségre böngésszen. Ha esetleg befagy egy alkalmazás, itt tudjuk kilőni.

Az "Uninstall Manager" mint a nevében is benne van, a programok törlésére van kitalálva. Érdemes használni, mert sokkal jobban eltávolítja a programot, mint ha a Windows beépített Programok/Szolgáltatások menüjéből törölnénk azt.

A Windows beszabályozása


Erről a részről most nem írok, mert itt komolyabb beállítási lehetőségek vannak, ez külön megér egy bejegyzést, úgyhogy ezzel majd külön fogok foglalkozni részletesebben.

Rendszer elemzés



Ebben a részben ami említésre méltó, az a "DiskSpace Explorer", ami azt a célt szolgálja, hogy megmutassa számunkra a fájlok méreteit, esetlegesen kitudjuk vele szűrni mik azok az állományok vagy fájlok, amik foglalják az értékes helyet a véges merevlemezünkön.

A másik a "DiskDoctor, ami funkciókat kínál a merevlemez esetleges hibáinak vizsgálatára. Így felismerhetőek a hibás fájlok, és azok adatai esetleg részben még megmenthetőek. Lehetséges egyes fájlok vagy akár egy egész merevlemez vizsgálata.

Fájl-eszközök


A "File Wiper" egy olyan modul, aminek alkalmazásával fájlokat vagy mappákat lehet törölni úgy a merevlemezről, hogy azt semmilyen ma ismert speciális szoftverrel, sem laboratóriumok útján nem állíthatóak helyre.

Az "Undeleter" mint a nevében is benne van, törölt fájlok és mappák helyreállítására szolgál, ha ezek nem speciális programokkal lettek törölve (pl: File Wiper)

A "File Encrypter & Decrpiter" segítségével fájlokat vagy mappákat kódolhatunk be vagy ki, akár önkioldó fájlok létrehozására is alkalmazható, így nem kell külön program a dekódoláshoz. Csak a jelszó megadása után nyílik lehetőség a fájlok tartalmának betekintésére.

A "File Splitter & Joiner" pedig a nagyobb méretű fájlokat tudja kissebb részekre szedni, majd azt összefűzni. Van több lehetőség, előre beállított darabolási méret, de a felhasználó saját maga is megszabhatja, hogy pontosan mekkora legyen egy darab mérete.

Hát nagyjából ennyi a program, remélem hasznotokra lesz ez a kis leírás, de persze bármi kérdésetek van a programmal kapcsolatban, azt tegyétek fel nyugodtan!

3 megjegyzés:

  1. szeretném ingyen használni az asampoo winoptimizer7
    magyar verzioját

    VálaszTörlés
  2. verem a farkam-és jön a sperma.-csak vicc volt nagyon jó program mindenkinek ezt ajánlom habár én ashampoo winoptimizer 5-öt használok.

    VálaszTörlés