Cloud Computing - A jövő elérkezett!!

A jövő évtized számítógépe többé már nem egy tárgy, hanem inkább egy olyan eszköz, ami mindig mindenhol velünk lehet, mindössze egy olyan készülékre van szükségünk, ami internetképes. Ráadásul rengeteg szolgáltató kínálja már saját felhő pc-jét, INGYEN!

A mai hagyományos értelembe vett pc-k nem igen kelhetnek versenyre a felhő pc-kkel szemben. Korlátlan tárhely, mindig mindenkor elérhető, és brutális számítási teljesítmény. Nem kell tartanunk vírusoktól, és mechanikai sérülésektől sem, hiszen ezek a "pc-k" szuperszervereken vannak tárolva.

Tulajdonképpen mindössze egy távoli asztalelérésről van szó, a felhasználó letölti a kliensprogramot, vagy csak egyszerűen beírja a böngészőbe a szolgáltató címét, bejelentkezik, és már használhatja is a számítógépét.

Minden megtalálható ezeken a gépeken, az irodai alkalmazásoktól kezdve a messengeren át a videólejátszókig. 

Egyre több cég próbálkozik ezzel a megoldással, példának okáért a Google cég hamarosan érkező operációs rendszere a Chromium OS is ezen az elven fog működni. Legutolsó tudomásom szerint nem is lesz offline üzemmódja.

Hát így néz ki a jövő! Persze megkérdőjelezhető, hogy mi a biztosíték arra, hogy a dokumentumaink és a személyes dolgaink mennyire vannak biztonságban, mindenesetre még jó sok időnek el kell telnie ahhoz, hogy általánossá váljanak ezek az eljárások. Egyenlőre nálunk nem nagyon van kereslet ezen témakörre, de mindenesetre nagyon érdekes, hát gondoltam megosztom veletek!

És hogy milyen előnyökkel jár egy ilyen operációs rendszer a hagyományos rendszerekkel szemben? Eddig csak az átlag dolgokról volt szó, böngészés stb, ezekhez amúgy sem kell komoly gép, nos hát lássuk:

Gyors fájlmegosztás: ha ismerőseink ugyanannál a szolgáltatónál használják a rendszerüket, akkor a fájlmegosztás mindössze egy pillanat műve, és ez az internetkapcsolatot cseppet sem terheli, hiszen maga a művelet a felhőben történik.

Hackermentes netezés: Továbbra sem létezik totálisan anonim netezés, de egy online oprendszerrel nagyon megnehezítjük a spammerek és hackerek dolgát. Az online OS-t meglehtősen nehéz feltörni, ráadásul ha valaki ki is találja az IP cimünket, nemsokra megy vele, ha éppen egy vékonyka kliensen futtatunk egy árva böngészőt: az adataink a szám,ítási felhő biztonságát élvezik, így a biztonsági rések is ritkák és messze nem olyan veszélyesek, mint pl egy windows.

Egyszerűb TV-zés: ezerféle szabvány ezerféle készülék, kompatibilitási problémák mobilokon stb. Sokkal egyszerűbb mobilról a böngészője segítségével bejelentkezni a OS-be és onnan TV-zni.
Példának itt van az eyeos.org aminek a kezelőfelülete leginkább linuxra hasonlít, 67 darab alkalmazást lehet fellelni benne, és php technológiával működik. Egy próbát megér. A regisztráció teljesen ingyenes.
Ti mit gondoltok a felhő pc-kről?

1 megjegyzés:

  1. Király! EyeOS-t használok, de elkezdtem fejleszteni egy saját rendszert arcfelismerővel és egyéb "Pentagon" szintű:) eddig elérhetetlen extrákkal.

    VálaszTörlés